top of page
  • Forfatterens bildeTiril Glasø Holseter

Verdens enkleste surdeigsbrød

Surdeig er ikke vanskelig å bake med. Alle kan få det til. Det eneste som tar tid er hevinga, men å sette deigen går fort. Det fins utallige måter å bake med surdeig på, og jeg baker på den enkleste mulig måten. Baksten blir alltid luftige, myke og smaker aldri surt. Jeg baker alt med surdeig, fra brød til boller. Jeg anbefaler deg å lage en surdeigsstarter og teste ut denne oppskriften først. Man kan ikke lage enklere surdeigsbrød enn disse.

Oppskrift til 3 brød i form


Dette trenger du:

- 3 ss toppet surdeigsstarter (her er link til hvordan du lager din egen)

- 1,5 ss salt

- 3 ss knuste linfrø eller chiafrø

- 1,5 liter kaldt vann

- 1,2 kg hvetemel

- 600 gram sammalt hvetemel

- vegansk smør

- sesamfrø, gresskarkjerne eller solsikkekjerne


Dette gjør du:

  1. Jeg setter deigen på kvelden før jeg legger meg, så steker jeg brødene neste morgen. Du kan også sette brødene på kvelden, deretter sette de kaldt på for eksempel soverommet eller i kjøleskapet og sette de på kjøkkenbenken på morgenen. Da vil de heve utover dagen og man kan steke dem på kvelden.

  2. Finn frem en stor bakebolle og ha i surdeigsstarter, salt, linfrø og vann. Bland helt til surdeigsstarteren har blandet seg ut i vannet.

  3. Ha i hvetemel og sammalt hvete. Bland alt sammen til en klissete deig. Finn frem brødformene og smør dem godt med smør. Fordel deigen i de tre formene. Hver form skal være halvfull. Gjør et håndkle vått og ha det over brødene. La det heve i minst 12 timer. Noen ganger er det mindre fres i surdeigsstarteren og de trenger 16 timer, men hvis du er flink til å mate starteren så holder det med 12 timer heving.

  4. Etter jeg har satt brøddeigen mater jeg surdeigsstarteren. Jeg har i 4 ss hvetemel og prøver meg frem med litt og litt kaldt vann til jeg har en tykk og limete konsistens. Jeg skrur på lokket på glasset og lar den stå på benken i 12 timer. Dette gjør jeg 1-2 ganger i uken etter jeg har brukt den i bakst. Det har hendt at jeg ikke har matet den på 2-3 uker og det er ingen problem. Selv om det ligger et brunt lag med væske på toppen, så er den ikke død. Jeg bare rører i surdeigsstarteren og mater den som vanlig. Det eneste er at det vil være litt mindre fres i den, men den vil boble igjen så fort den får "mat". Surdeigsstarteren settes tilbake i kjøleskapet etter 12 timer og oppbevares der til du skal bake med den igjen.

  5. Neste dag etter 12 timer setter jeg på ovnen på 225 grader. Så strør jeg over sesamfrø på brødene og setter de inn i ovnen når den er varm. Steker de i 10 minutter og deretter setter ned temperaturen til 180 grader. Steker de videre i 45 minutter. Når jeg tar de ut av ovnen så velter jeg de ut av brødformene, på en rist. Hvis de sitter litt fast skjær rundt kantene med en kniv. Hvis den fortsatt sitter litt fast, vent til brødet har avkjølt seg før du tar dem ut av formene. Det bruker ikke å være et problem hvis du smører godt. Vent til brødene har avkjølt seg før du skjærer i dem.1 027 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Crostini

Comments


bottom of page