top of page
  • Forfatterens bildeTiril Glasø Holseter

Vegansk julebrød/julekake

Jeg har laget mine med surdeig, men man kan fint bake dem med gjær.

Oppskrift til 4 runde julebrød


Dette trenger du:

- 200 gram vegansk smør

- 2 dl sukker

- 1 liter plantemelk

- 250 gram rosiner

- 2 toppet ss surdeigsstarter eller 1/2 pakke gjær

- 1 ss kardemomme

- 1,5 kg hvetemel

- plantemelk til pensling


Dette gjør du:

  1. Smelt smør og sukker i en kasserolle. Ha i 2 dl plantemelk og varm den opp. Når det koker, ta den av platen og ha i rosiner. Sett til siden og la den avkjøle seg.

  2. Ha surdeigsstarter i en stor bolle sammen med kardemomme.

  3. Når melkeblandingen er avkjølt, ha det i bollen og rør sammen til surdeigsstarteren løser seg opp. Hvis du baker med surdeig, ha i resten av den kalde plantemelken. Hvis du baker med gjær, varm opp resten av melken til 37 grader og ha det i bollen.

  4. Ha i hvetemel og rør sammen til en deig. Ha over et vått bolletrekk eller plastfolie og la deigen heve i minst 12 timer. 1 time hvis du baker med gjær.

  5. Mat surdeigsstarteren med 2 ss hvetemel og litt og litt vann til du får en limete og tykk konsistens. Dekk den til og la stå på benken i 12 timer.

  6. Neste dag (1 time etterpå hvis du baker med gjær) ha deigen ut på benken og del den i fire. Lag dem til runde brød. Legg dem på et stekebrett med bakepapir. Ha over kjøkkenhåndkle og la etterheve i 1 time. 30 minutter hvis du baker med gjær.

  7. Sett ovnen på 200 grader og pensle brødene med plantemelk. Når ovnen er varm, ha dem midt i og stek dem i 30 minutter.

  8. Ta dem ut og del brødene forsiktig fra hverandre. Sett brødene tilbake i ovnen på en rist, så sidene som ikke ble stekt blir det. Ta ut etter 5 minutter.

  9. Avkjøl dem før du skjærer i brødet.



885 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page