top of page
 • Forfatterens bildeTiril Glasø Holseter

Veganske fastelavnsboller

Oppdatert: 10. feb.

Fastelavn er rett rundt hjørnet! Lag disse veganske bollene med deilig vaniljekrem og jordbærkrem. Jeg bakte mine med surdeig, men de kan fint bakes med gjær.

Oppskrift til 10 boller


Dette trenger du:

- 100 gram vegansk smør

- 100 gram sukker

- 2,5 dl plantemelk

- 1 toppet ss surdeigsstarter (kan byttes ut med 1/4 pakke gjær)

- 500-550 gram hvetemel

- 1/2 ss kardemomme

- 1/2 ts salt


Vaniljekrem


Jordbærkrem

- 1,5 dl vegansk fløte

- 2 dl jordbær- eller bringebærsyltetøy (husk å kjøp vegansk syltetøy uten E120 karmin)


Pynt

- melis


Dette gjør du:

 1. Smelt smør og sukker i en liten kasserolle.

 2. Hell i kald plantemelk og bland sammen. Hvis du baker med gjær, varm væsken til kroppstemperatur. Dette skal man ikke gjøre når man baker med surdeig, for væsken skal ikke være for varm.

 3. Ha surdeigsstarter/gjær i en bakebolle og ha i væsken. Jeg glemte å ha sukker i mens jeg smeltet smøret, så det går helt fint å ha i sukkeret nå. Bland sammen i maskinen.

 4. Ha i hvetemel, kardemomme og salt. Elt til en deig.

 5. Dekk til deigen med et vått bolletrekk, vegansk vokspapir eller plastfolie. La deigen heve i minst 12 timer hvis du baker med surdeig og 1 time hvis du baker med gjær.

 6. Mat surdeigsstarteren med 2 toppet ss hvetemel og litt og litt vann til du får en litt tykk limete konsistens. La stå på benken i 12 timer.

 7. Lag nå vaniljekrem. Oppskriften finner du på forrige oppskrift eller på linken over.

 8. Når deigen er ferdighevet, ha deigen ut på benken. Lag boller ved å enten dele deigen i 10 eller veie en og en. Vei de første bollene til å bli 105 gram og resten 100 gram. Rull til boller og legg på et stekebrett med bakepapir. Dekk over med et vått kjøkkenhåndkle, vegansk vokspapir eller plastfolie. La den etterheve i 1 time hvis du baker med surdeig og 30 minutt hvis du baker med gjær.

 9. Sett ovnen på 225 grader når det har gått 1 time/30 minutt.

 10. Pensle bollene med plantemelk og sett midt i ovnen i 10 minutter. Anbefaler å snu stekebrettet når det har gått 5 minutt, så de blir jevnt stekt.

 11. Avkjøl bollene på en rist.

 12. Pisk vegansk fløte til krem og ha i syltetøy. Pisk det sammen.

 13. Når de er kalde, skjær dem i to, smør på vaniljekrem og ha på jordbærkrem. Server eventuelt med litt melis på toppen ved å bruke en sil.
509 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Crostini

Comments


bottom of page