top of page
 • Forfatterens bildeTiril Glasø Holseter

Vegansk kvæfjordkake/verdens beste

Det er tross alt kåret til Norges nasjonalkake, så da måtte jeg veganisere den. Det tok en del forsøk, men jeg knekte koden til slutt. Den smaker akkurat sånn som jeg husker kvæfjordkake gjorde.

Oppskrift til 1 stor kake i langpanne


Dette gjør du:


Marengs

- 3 dl kikertlake

- 400 gram sukker

- 3 ss maisenna

- 1 ts hvitvinseddik

- 100 gram mandelflak


Kakebunn

- 200 gram vegansk smør

- 240 gram sukker

- 1 dl kikertlake

- 300 gram hvetemel

- 2 ts vaniljesukker

- 2 ts bakepulver

- 6 ss plantemelk


Vaniljekrem

- 1 liter plantemelk

- 1 dl maisenna

- 3 dl sukker

- 2 ss vaniljesukker


Pisket krem

- 4 dl vegansk fløte


Dette gjør du:

 1. Start med å lage marengs. Lag denne minst dagen før servering, kan også lages to dager før. Sett ovnen på 100 grader.

 2. Pisk kikertlake i 4 minutter i en maskin eller ved hjelp av en håndmikser. Ha i litt og litt sukker i mens du pisker i 6 minutter. Altså til sammen minst 10 minutter. Den skal være så stiv at bollen kan holdes opp ned. Pisk lengre hvis den ikke er stiv nok. Ha den på en langpanne med bakepapir. Smør utover hele brettet. Sett i ovnen og la steke i 8 timer. Hvis du halverer oppskriften, så må den stekes i 4 timer.

 3. I mens marengsen steker kan du lage vaniljekremen. Ha alle ingrediensene du trenger til den i en kasserolle og visp alt sammen. Kok opp i minst du rører til den tykner. Dette tar rundt 1 minutt med koking. Sett til siden for at den skal avkjøle seg til romtemperatur.

 4. Pisk vegansk fløte til krem. Deretter visp den sammen med vaniljekremen. Dekk til og sett i kjøleskapet til neste dag.

 5. Når marengsen er ferdig, sett døren på gløtt ved å ha noe i mellom ovnsdøren og la den tørke over natten.

 6. Neste dag lager du kakebunnen. Den kan lages dagen før servering hvis du dekker den til med plastfolie etter steking og avkjøling. Start med å sette ovnen på 160 grader.

 7. Pisk smør og sukker hvitt ved hjelp av en maskin eller håndvisp. Dette tar rundt 10 minutter.

 8. Når det er gjort ha i litt og litt kikertlake i mens det piskes.

 9. Deretter ha i vekselsvis hvetemel, vaniljesukker, bakepulver og plantemelk i mens det piskes. Når alt er blandet sammen, ha det på en langpanne med bakepapir og smør utover hele pannen. Sett midt i ovnen i 30 minutter. Hvis ovnen din steker ujevnt, anbefaler jeg å snu kaken når halvparten av tiden har gått. Halverer du oppskriften, så også halver steketiden.

 10. Når kaken er ferdigstekt, legg den på en rist for avkjøling.

 11. Når kaken er avkjølt, velt den over på et kakebrett og ta av papiret. Pisk kremen litt og ha på kaken og smør den utover. Dra forsiktig av papiret på marengsen og legg den over kremen. Da er den klar for servering.1 431 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

2 Comments


adnewo
May 12, 2023

Hvirdan trur du denne blir om du steker marengsen og deigen sammen, som man tradisjonelt gjør med verdens beste?

Like
sunshine and water
sunshine and water
May 23, 2023
Replying to

marengsen får ikkje tørka slik den gjer på vanlig kvæfjord,krasj, verdensbeste kaka. Så er det ulik steiketid vegansk marengs treng tørka . har du prøvd å laga pavlova looken istaden rett før du servere har du ,marengstopp, vaniljekrem og kakebotn og gjenta,

i eit glas ev. legge bær inni eller syltetøy . Litt trifle slik britane gjer.


Like
bottom of page