top of page
 • Forfatterens bildeTiril Glasø Holseter

Vegansk hamburger med hjemmelaget briochebrød

Hjemmelaget hamburger laget av proteinrike og billige ingredienser. Kan grilles eller stekes i stekepannen. Konsistensen og smaken minner om kjøtt. Burgeren ligger mellom et mykt briochebrød, sammen med chunky guacamole, salatblad, vegansk ost, ketchup, tomat og sylteagurk. Det viktigste spørsmålet, er du team sylteagurk eller ikke?

Oppskrift til 2 personer


Briochebrød (5 stk)

- 1 ss surdeigsstarter eller 1/4 gjær

- 1,75 lunken plantemelk

- 1/4 ss salt

- 1/2 ss sukker

- 1,5 ss kikertlake

- 250 gram hvetemel

- 50 gram vegansk smør

- kikertlake til pensling


Hamburger (4 stk)

- 45 gram tørket soyagranulat

- 0,5 dl griljermel

- 0,25 dl plantemelk

- 1,5 ss grønnsaksbuljong

- 1,5 ss kikertlake

- 1,5 ss soyasaus

- 1,5 ss liquid smoke

- 1/4 ts pepper

- 100 gram glutenmel

- vegansk ost


Chunky guacamole

- 1 avokado

- 4 ss sweet chili saus

- 1 ss sitronsaft

- 1/2 ts salt

- 1 klype pepper

- 1/2 ts hvitløkspulver

- 1/2 ts løkpulver


Tilbehør

- salatblad

- ketchup

- tomat

- sylteagurk


Dette gjør du:

 1. Jeg matet surdeigsstarteren kvelden før og lot den stå på benken i 12 timer. Siden det er så varmt var det mye fres i den. Dette trenger du ikke å gjøre hvis du setter deigen og lar den heve i 12 timer. Jeg satt deigen på morgenen og lot den heve i 8-9 timer. Hvis du baker med gjær, sett deigen 1 time før du skal bake den ut.

 2. Ha surdeigsstarter/gjær i en bakebolle sammen med lunken plantemelk og salt. Bruk enten en uåpnet plantemelk som har stått i romtemperatur eller varm melken i mikro eller i en kjele på koketoppen. Bland alt sammen til surdeigsstarteren eller gjæren har oppløst seg. Jeg brukte maskin, men du kan gjøre det for hånd.

 3. Ha i sukker, kikertlake og hvetemel. Bland sammen til en deig.

 4. Sett på maskinen og ha i litt og litt vegansk smør. La hver smørklump bli blandet inn før du har i mer. Hvis du lager deigen for hånd, ha litt smør og rør det inn og gjenta prosessen. Når smøret er blandet inn så er deigen ferdig. Ha over et vått bolletrekk og la den heve. Hvis du gjorde som meg og brukte surdeigsstarter som var matet på forhånd, trenger deigen rundt 8-9 timers heving. Hvis du ikke matet surdeigsstarteren på forhånd trenger den 12 timers heving. Hvis du baker med gjær trenger den 1 timers heving.

 5. Når deigen er ferdighevet, ha godt med mel på en kjøkkenbenk og ha ut deigen. Del den i 5 like store deler (rundt 105 gram hver) og trill til boller. Legg dem på et stekebrett og ha over et håndkle. Bakte du med surdeig etterhev i 1 time. Bakte du med gjær etterhev i 30 minutter.

 6. I mens de etterhever, lag hamburgerfarsen. Start med å helle kokende vann som dekker soyagranulatene. Sett til siden og la stå i 5-10 minutter til det har trekt til seg væsken. Når de har blitt myke, ha i griljermel og plantemelk. Bland sammen.

 7. Deretter ha i grønnsaksbuljong, kikertlake, soyasaus, liquid smoke og pepper. Bland sammen. Til slutt ha i glutenmel og bland det inn. Kna den som en deig til melet er blandet helt inn. Sett til siden.

 8. Lag guacamole ved å mose avokado med en gaffel og ha i sweet chili saus, sitronsaft, salt, pepper, hvitløkspulver og løkpulver. Bland sammen til du har fått en chunky guacamole.

 9. Sett ovnen på 225 grader.

 10. Når bollene er ferdig med å etterheve, pensle dem med kikertlake. Sett midt i ovnen i ca. 16 minutter. Jeg snudde på brettet underveis, da de ble mer stekt på den innerste siden. Når de er ferdige, la de avkjøle seg på en rist.

 11. Ha vegansk smør i en stekepanne og smelt det på medium til høy varme. Form hamburger ved hjelp av hendene, det skal bli 4 stykker. Stek de i stekepannen til de er brune på begge sider.

 12. Når burgerne er ferdigstekte, legg på en skive med vegansk ost på hver. Snu burgeren så osteskiven ligger ned mot stekepannen. Legg på lokk og smelt osteskivene på medium varme. De blir fort ferdig så følg med.

 13. Gjør klart tilbehør. Vask salatbladene og tørk dem. Skjær tomat i skiver.

 14. Skjær burgerbrødene i to og ha chunky guacamole på den nederste delen. Legg på salatblad og deretter hamburgeren med ost. Ha på ketchup, legg på tomatskiver og sylteagurk. Til sutt ha på toppen av burgerbrødet. Server og nyt!177 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Ramen

bottom of page