top of page
 • Forfatterens bildeTiril Glasø Holseter

Vegansk gresskarsuppe med gresskarboller

Nå kan du få tak i norske gresskar, så lag denne enkle suppen og disse fancy bollene til. Du må lage dette her i oktober!

Oppskrift til 2 personer


Dette trenger du:


Gresskarsuppe

- 1 liten hokkaido gresskar (på 1,3-1,5 kg) eller 2 butternut squash

- 1 løk

- 1 hel hvitløk

- olivenolje

- 3,5 dl vegansk fløte

- 3,5 dl vann

- 1/2 ss sukker

- 2,125 ss grønnsaksbuljong

- 1/4 ts pepper

- 1 boks bønner eller linser


Gresskarboller (10 stykker)

- cirka 87,5 gram sukker

- 50 gram vegansk smør

- 1,25 dl plantemelk

- 1 ss surdeigsstarter eller 1/4 pakke gjær

- 1/4 ts salt

- cirka 213 gram gresskarpure

- 295 gram fint hvetemel

- 55 gram sammalt hvetemel

- plantemelk


Dette gjør du:

 1. Hvis du baker med surdeig sett deigen 12 timer før utbaking, hvis du baker med gjær start 1 time før. Smelt smør og vegansk sukker i en kjele. Hell i plantemelk og la det avkjøle seg. Væsken kan være kroppstemperatur hvis du baker med gjær, men den må være kaldere enn det hvis du baker med surdeig.

 2. Ha surdeigsstarter eller gjær i en bolle. Ha i salt og gresskarpure og ha i væsken når den er avkjølt. Bland alt sammen til surdeigen/gjæren løser seg opp.

 3. Ha i hvetemel og sammalt hvetemel, og elt til en deig. Ha over et vått håndkle eller bolletrekk. Hev deigen i minst12 timer hvis du baker med surdeig og 1 time hvis du baker med gjær.

 4. Sett ovnen på 200 grader. Skjær gresskaret i to. Ha ut innmaten fra gresskaret. Legg det på et stekebrett med bakepapir med skallet opp.

 5. Skjær av toppen og bunnen fra løken. Legg løken på aluminiumsfolie og hell på litt olivenolje, og pakk den inn.

 6. Skjær av toppen på hvitløken og fjern det ytterste skallet, men ikke fjern skallet fra selve hvitløksfeddene. Legg den i aluminiumsfolie og hell på litt olivenolje, og pakk den inn. Legg løken og hvitløken sammen med gresskaret på stekebrettet. Sett midt i ovnen i 1 time.

 7. Når bollene er ferdighevet, ha de ut på benken som har mel på seg. Gjerne ha litt mel over deigen også. Del opp i 10 like store boller på cirka 90 gram hver. Trill til runde boller. Deretter finn frem hyssing og klipp den til en lang nok tråd. Knyt tråden først rundt midten på bollen, deretter over andre halvdelen, så igjen og enda en gang til så det blir delt inn i 8 like store deler. Se videoen under for hvordan jeg gjør det. Legg dem på et stekebrett med bakepapir. Etterhev i 1 time hvis du baker med surdeig og 30 minutter hvis du baker med gjær.

 8. Når gresskaret og løken er ferdig i ovnen, la det avkjøle seg. Når det er gjort det ha løken i en kasserolle. Grav ut kjøttet fra gresskaret og ha det i gryta. Press ut hvitløksfeddene og ha det sammen med det andre. Hell i vegansk fløte og vann. Og ha i sukker, grønnsaksbuljong og pepper. Bruk en stavmikser og blend det til en tykk suppe. Eventuelt ha alt i en blender eller food processor før du har det i gryten og blend alt sammen. Ha i skylte bønner eller linser i den ferdige suppen. Varm den opp.

 9. Sett ovnen på 225 grader. Pensle bollene med plantemelk og sett de midt i ovnen i 13-15 minutter. Avkjøl de på en rist når de er ferdigstekte.

 10. Når bollene er avkjølt, klipp opp tråen og dra den forsiktig ut av bollen. Server suppen med nydelige boller til.

247 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Yorumlar


bottom of page