top of page
 • Forfatterens bildeTiril Glasø Holseter

Vegansk appelsin-ostekake

Denne kaken lagde jeg på kokkekurset mitt "tryll med agar agar", på Oslo Vegetarfestival forrige helg. Og som lovet, så deler jeg oppskriften. Etter at folk hadde smakt, fikk jeg kommentar som "den første ostekaken jeg har likt", "frisk og god" og "den beste jeg har smakt". Flere som sa at de hadde kjøpt agar agar for lenge siden. Bare ikke turt å prøve å lage noe med det eller visst hva de skulle bruke det til, men nå skulle bake denne.

Fakta om agar agar:

- Vegansk gelatin laget på alger.

- Kjøpes på internasjonale butikker og helsekost-butikker

- Tre til seks ganger sterkere enn gelatin.

- Trenger 0,5 g agar agar per dl væske. Siden det ikke kan veies på en vekt, så lager man et blandingsforhold på 10%. For eksempel: 5 gram agar agar og 50 gram væske. Dette har jeg ikke funnet på selv, men lært av nettsiden "Frie kaker".

- Agar agar stivner raskt, så derfor må man jobbe effektivt. Det er ikke vanskelig å bake med, men øvelse gjør mester. Viktig å ha rent utstyr og la alt så klart. Det positive med agar er jo at kaken blir fortere stiv og raskere klar for å spises.

- Man kan smelte om igjen agar agar uendelig mange ganger. Hvis man enten har hatt i for lite eller mye agar agar, kan man i noen tilfeller redde den ved å smelte den på nytt. Dette kan ikke gjøres hvis du har pisket krem eller kikertlake, da varme vil ødelegge resultatet.

- Agar agar er sensitiv mot syre. Så vær obs hvis du bruker væsker med lav PH-verdi, at det kan hende det ikke stivner.

- Kan brukes i alle kaker og dessert som normalt bruker gelatin


Oppskrift til en stor kake


Dette trenger du:


Bunn

- 290 gram kjeks (jeg bruker sibas)

- 50 gram vegansk smør


Ostefyll

- 1,5 dl vegansk fløte

- 150 gram sukker

- 200 gram vegansk kremost

- 200 gram vegansk rømme

- 2 dl appelsinjuice

- 2 ts vaniljesukker

- 2 ss agar agar + 3 dl appelsinjuice


Gele

- 2,5 dl vann

- 1 pakke vegansk pulvergele (appelsinsmak)


Dette gjør du:

 1. Ha kjeks i blender og knus dem. Ha i vegansk smør og blend det sammen. Finn frem en kakeform uten bunn og et kakebrett eller fat. Ha kjeksblandingen i bunnen og press det utover. Når du er ferdig, sett den i kjøleskapet.

 2. Start med å piske vegansk fløte og sukker sammen i en bolle, til en stiv krem. Dette tar 1-2 minutter. Anbefaler å bruke en kjøkkenmaskin med visp og grunnen til det kommer senere i oppskriften.

 3. Ha vegansk kremost i en annen bolle. Hvis kremosten din er litt hard, pisk den først alene så du ikke får noen klumper i kaken.

 4. Når du har pisket kremosten myk, ha i vegansk rømme, 2 dl appelsinjuice og vaniljesukker. Pisk alt sammen til det er blandet. Ha sammen med den pisket kremen og pisk til det er blandet.

 5. Ha agar agar og 3 dl appelsinjuice i en liten kasserolle. Visp sammen og deretter kok opp i mens du rører. Jeg starter med å ha koketoppen på 7, når det begynner å koke så stiller jeg ned på 5 og lar det småkoke i 2-3 minutter. Da skal den være litt som en gelepaste, hverken for rennende eller for tykk. Sett ned varmen på 1.

 6. Nå gjelder å jobbe raskt og være presis. Først hakk av det som er på vispen og ha den vekk. Ta av varmen på kasserollen.

 7. Finn frem en slikkepott og pass på at den er helt ren. (For med en gang varm agar agar kommer i kontakt med noe kaldt, vil det begynne å stivne.)

 8. Sett på maskinen og la den piske ostefyllet, i mens du heller oppi agar agar-blandingen i en stråle i ostefyllet. Bruk slikkepotten til å effektivt skrape ut alt som er i kasserollen. Dette er grunnen til at jeg anbefaler å bruke en maskin, for du må bruke begge hendene, den ene til å holde kasserollen og andre for å bruke slikkepotten. Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, så må dere være to stykker på dette steget. Den ene kan piske med håndmikser og den andre har oppi agar agar'en. Viktig at man pisker helt ut i kantene, så det blir godt blandet. Pass også på at du ikke treffer kanten på bollen, for da vil agar agar stivne og bli til geleklumper.

 9. Pisk ostefyllet godt sammen, så alt er blandet. Ha det over kjeksen og smør jevnt utover. Sett tilbake i kjøleskapet.

 10. Hell kokende vann i et desilitermål og hell oppi pulvergele. Bland det ut med en skje og la det stå for å avkjøle seg i rundt 30 minutter. Hell på kaken, men helst først på en skje for det kan bli hull på ostefyllet hvis strålen treffer direkte på det. La stå i kjøleskapet i minst 4 timer.

 11. Skjær rundt kaken og ha av kakeringen. Server og nyt!

1 392 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

3 comentários


Camilla
Camilla
25 de fev.

Vet du om denne kan fryses ned? i såfall hvor lenge, og når bør man ta opp til tining? Ønsker å preppe så mye som mulig i forkant til dåpen :-)

Curtir

Line
Line
01 de nov. de 2023

Geléen ble jo stiv med en gang… Er det korrekt med 2,5 dl vann?

Curtir
Tiril Glasø Holseter
Tiril Glasø Holseter
09 de nov. de 2023
Respondendo a

Ja, det er riktig. Hvilken gelé brukte du?

Curtir
bottom of page